Radu Ille

Nascut in BAIA MARE cu o neastamparata dorinta de a canta, mergea la nunti cu tatal sau acesta fiind tobosar. A petrecut momente foarte frumoase alaturi de tatal sau in spectacolele acestuia cantand alaturi de Fratii Petreusi sau Angela Buciu.
Radu Ille si-a indeplinit ursitul, impunand un stil aparte in muzica romaneasca – un cant traditional sustinut de ritmuri moderne, dar cu adanci radacini in folclor dar si cu un talent extraordinar de a compune propriile cantece punand in muzica si versuri propriile trairi.

Primele piese compuse au fost cele de la trupa ETNO cu care s-a si lansat cum ar fi HAI HA, VINO BADE sau HAIDA NUMA SI NUMA. In 2002 pleaca de la trupa Etno si apare intr-un proiect solo cu piesa S-AM SA CANT, SA CANT, SA CANT, melodia ce a dat numele materialului reprezentand un adevarat crez pentru artist. Au urmat cinci albume de succes si trei re-editari, toate in stitul impus de Radu ce contine prelucrari ale unor piese cunoscute si indragite din folclorul romanesc si compozitii proprii. Albumele sale sunt: ‘Au..Mandruta Draga’ (2003), ‘Io mi-s Radu din Portita’ (2004), ‘Colinda-mi Doamne’ (Culegere de colinde Ardelenesti, 2004), ‘Lumeee!!!’ (Best of, 2005), ‘La multi Ani !!!’ (Colaborare cu intreaga familie Ille, 2006) si ‘Ninuta si Raducu’meu’ (2010).

In anul 2012 a reusit sa finalizeze un album de muzica usoara numit „Valsul miresei”, album ce contine 10 piese compuse de Radu ILLE. In acelasi an, artistul lanseaza mai multe piese, printre care „Hora romanesca”, „Canta cucu in padure”, „Mi-s roman si bine-mi pare”. In anul urmator apar si alte piese noi compuse de Radu ILLE.
Anul 2013 vine cu lansarea unei trupe de fete, numita „Mandrele”, dar si cu lansarea albumului”Da, da, nu te da”. Albumul contine 10 piese cu muzica etno, compuse de Radu ILLE si cantate cu mare bucurie de doua fete minunate reunite sub denumirea de „Mandrele”.

Artist desavarsit, compozitor si cantaret, Radu Ille aduce o aroma aparte melodiilor traditionale romanesti de peste 18 ani, marcand folclorul national pentru totdeauna.